قارچ سفید
محصولات مرتبط
خرید قارچ خوراکی؛ معجزهای برای سلامتی
قارچ (Mushroom) یکی از خوراکیهای خوشمزه و پرطرفداری است که در غذاهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. شاید اکثر اوقات با قارچهای کوچک و سفید مواجه شوید که در مغازهها و فروشگاههای مختلف دردسترس است اما آیا میدانستید بیش از 2000 گونهی مختلف قارچ در سراسر جهان شناسایی شده است؟ البته همهی آنها قابل خوردن نیستند و برخی از آنها آنقدر سمّی هستند که در صورت مصرف، مشکلات معده و گوارشی شدیدی با خود به همراه خواهند داشت. بیشتر این قارچهای سمّی متاسفانه شبیه قارچهای خوراکی هستند و همین مساله مصرف آنها را خطرناک میسازد. در هر صورت قارچهای خوراکی (Edible Mushrooms) منبعی غنی از ویتامین B و منبع خوبی از پتاسیم و فسفر هستند. میزان ویتامین D موجود در این مادهی خوراکی نیز به نحوهی نگهداری آنها پس از برداشت و میزان قرار گرفتن آنها در برابر نور خورشید بستگی دارد. قارچ گزینهی خوبی برای استفاده در رژیم غذایی روزانه است و البته امکان خرید آنلاین قارچ از میوه فروشی آنلاین سان میوه نیز فراهم است تا در صورت نیاز به سادگی سفارش دهید. در ادامهی این مطلب نیز میتوانید با انواع قارچ و خواص آن آشنا شوید.
قارچ دکمهای (Button Mushrooms)
یکی از رایجترین انواع قارچ در دنیا که طرفداران زیادی هم دارد، قارچ دکمهای است؛ همان قارچهای گرد و سفیدی که تقریبا در هر مغازه و فروشگاهی در دسترس است. این نوع قارچ برای پخت و پز گزینهای محبوب است و دارای طعمی ملایم، بافتی نرم و رنگ شیری است. از قارچ دکمهای در دستور غذاهای زیادی میتوان استفاده کرد و گفته میشود حدود 90 درصد قارچهایی که در سراسر دنیا مصرف میشود از نوع قارچهای دکمهای هستند.
قارچ چانترل (Chanterelle Mushrooms)
قارچ چانترل پایهی غذاهای فرانسوی است؛ این قارچ با ظاهر گلدان مانند، رنگ زرد روشن مایل به نارنجی دارد و گران قیمت هم هست! این قارچ دارای طعم و بافتی جذاب و خوشمزه است و به صورت کنسرو شده یا خشک نیز به فروش میرسد. پختن بیش از حد قارچ چانترل باعث سفت شدن آن میشود و خوردن آنها را دشوار میسازد. بنابراین این نوع قارچ به پخت کمی نسبت به سایر قارچها نیاز دارد.
قارچ کرمینی یا قارچ قهوهای ایتالیایی (Cremini Mushrooms)
قارچ کرمینی به طور طبیعی دارای کلاهکهای تیره رنگ است که از قهوهای روشن تا قهوهای تیره متغیر است. این نوع قارچ معمولا در کنار قارچهای دکمهای در فروشگاهها یافت میشود و البته از آن کمی بزرگتر و گرانتر است. از قارچ کرمینی میتوان به عنوان جایگزینی برای قارچ دکمهای در سوپ و سایر غذاها و سالادها استفاده کرد تا طعم کاملتری را تجربه کنید.
قارچ شیتاکه (Shiitake Mushrooms)
رنگ قارچ شیتاکه نیز از قهوهای روشن تا قهوهای تیره متغیر است و کلاهکهایی به شکل چتری با قطر حداکثر 25 سانتیمتری میتواند داشته باشد. قارچ شیتاکه طعمی غنی و خوشمزه دارد که تقریبا شبیه گوشت است و در هنگام پختن نیز بافتی گوشت مانند دارد. این نوع قارچ را میتوان تقریبا به هر روشی از جمله سرخ کردن و برشته کردن، آماده کرد.
قارچ صدفی (Oyster Mushrooms)
کلاه بزرگ قارچ صدفی آن را شبیه بادبزن نشان میدهد و معمولا بین رنگ قهوهای مایل به بژ یا خاکستری متغیر است. این قارچ را میتوان به صورت خام در سالادها مورد استفاده قرار داد اما اغلب اوقات به طور مختصر آن را میپزند تا طعم لطیف و بافت مخملی آن نشان داده شود. گفته میشود این قارچ به نوعی طعم کمی از صدف یا غذاهای دریایی دارد که به خاطر شباهت فیزیکی آن به صدف اینطور برداشت میشود.
قارچ انوکی ( Enoki Mushrooms)
قارچ انوکی دارای ساقههای بلند و باریک و کلاهکهای سفید و کوچک است که از پایه به یکدیگر متصل هستند و شبیه جوانهی گندم به نظر میرسد. این قارچ طعم سبک و ملایم تقریبا میوهای و بافتی ترد دارد و به صورت کنسرو نیز تهیه میشود. پیش از استفاده باید قارچها را از پایه جدا کرد و میتوان از آن به عنوان چاشنی در سالاد، سوپ و غیره استفاده کرد. پختن بیش از حد نیز باعث سفت شدن قارچ انوکی میشود.
قارچ پورتابلو (Portabello Mushrooms)
قارچ پورتوبلو بزرگترین قارچ موجود است که نسخهی بالغ قارچ کرمینی محسوب میشود. چرخهی طولانی رشد به این قارچ طعمی عمیق و شبیه گوشت و بافتی قابل توجه میدهد. این قارچ به صورت کامل یا خرد شده به صورت کبابی، سرخ شده و غیره پخته میشود.
فواید و مزایای قارچ – غذای سالم برای همهی افراد
قارچها به دلیل طعم عالی و فواید زیادی که برای سلامتی دارند، به طور گستردهای شناخته میشوند. این خوردنی جذاب و خوشمزه سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن است و یک افزودنی عالی برای رژیم غذایی محسوب میشود. البته به سادگی میتوان در دستور پخت غذاهای مختلف نیز از آنها استفاده کرد. قارچ یک غذای کم کالری است که ارزش غذایی بالایی دارد. قارچ سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای ضروری و تقویت کنندهی سلامتی است و بخش مهمی از رژیم غذایی شناخته میشود. برای مثال، قارچهایی که با قرار گرفتن در معرض اشعات ماوراء بنفش پرورش داده میشوند، منبع خوبی از ویتامین D هستند که میتواند برای سلامت استخوانها و سیستم ایمنی بدن مفید باشد. در ادامه به برخی از خواص و فواید قارچ برای سلامتی اشاره میکنیم.
مواد مغذی موجود در قارچ
قارچ منبعی غنی و کم کالری از فیبر، پروتئین، ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است که میتواند تاثیرات مختلفی برای سلامتی داشته باشد. برای مثال آنتیاکسیدانها مواد شیمیایی هستند که از بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. رادیکالهای آزاد محصولات جانبی سمّی متابولیسم بدن و سایر فرآیندهای بدن هستند و میتوانند در بدن انباشته شوند. انباشته شدن زیاد رادیکالهای آزاد منجر به استرس اکسیداتیو میشود که به سلولهای بدن آسیب رسانده و منجر به مشکلات مختلفی میشود. خوردن قارچ به طور کلی با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای جدی مانند آلزایمر، بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت همراه است. از آنتیاکسیدانهای مهم در قارچ میتوان به سلنیوم، ویتامین C و کولین اشاره کرد.
قارچ منبع گیاهی ویتامین D
قارچها یکی از معدود منابع غیرحیوانی ویتامین D هستند. وقتی قارچ در معرض اشعهی ماوراءبنفش (UV) یا نور خورشید یا لامپ UV رشد کند، غلظت ویتامین D خود را افزایش میدهد. درواقع شاید جالب باشد بدانید شما میتوانید خودتان این کار را در خانه انجام دهید. قارچهایی که تهیه کردهاید را به مدت 15 تا 120 دقیقه در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید تا سطح ویتامین D موجود در آن تا سطح 10 میلیگرم در هر 100 گرم تازه شود.
مصرف قارچ و کمک به کاهش فشار خون و سلامت قلب
قارچ یکی از منابع غنی پتاسیم محسوب میشود؛ مادهای مغذی که به خاطر کاهش تاثیر منفی سدیم بر بدن شناخته میشود. پتاسیم بعلاوه تنش رگهای خونی را کاهش میدهد و به طور بالقوه باعث کاهش فشار خون میشود. تنظیم فشار خون خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد. به این ترتیب کاهش مصرف غذاهای حاوی سدیم و افزایش مصرف غذاهای حاوی پتاسیم میتواند در سلامت قلب تاثیر به سزایی داشته باشد.
تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف قارچهای تازه و سالم
یکی دیگر از فواید و مزایای مصرف قارچ در رژیم غذایی روزانهی افراد، تاثیر آن بر تقویت سیستم ایمنی بدن است. تحقیقات نشان داده است، تاثیرات ضدالتهابی قارچ تا حد زیادی میتواند کارآیی سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشد. قارچها به تحریک میکروفاژها در سیستم ایمنی کمک میکنند و توانای آن را برای شکست دادن آسیبهای خارجی افزایش داده، باعث مقاومت بیشتر بدن در برابر بیماریها میشود. در واقع میتوان گفت این خاصیت قارچ باعث میشود این مادهی غذایی برای مصرف در دوران همهگیری کرونا و پیشگیری از ابتلا به کرونا نیز بسیار مفید باشد.
قارچ و تاثیر آن بر کاهش وزن
تحقیقات بلند مدت و کوتاه مدت به طور یکسان نشان دادهاند که قارچ با همراهی ورزش منظم و دیگر فاکتورهای سبک زندگی، میتواند تاثیر خوبی بر کاهش وزن داشته باشد. برای مثال، از شرکتکنندگان در یک آزمایش خواسته شد 20 درصد گوشت گاو مصرفی خود را با قارچ جایگزین کنند و این تغییر، بهبودهایی در شاخص BMI و چربی دور شکم آنها ایجاد کرد. بعلاوه تصور میشود که آنتیاکسیدانهای موجود در قارچ باعث کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا و سایر اختلالات متابولیک دیگر میشود.
اثرات محافظتی قارچ در برابر سرطان
طبق گفتهی موسسهی ملی سرطان، محتوای آنتیاکسیدانی قارچ میتواند به پیشگیری از سرطان ریه، پروستات، سینه و دیگر انواع سرطان کمک کند. قارچها همچنین حاوی مقدار کمی ویتامین D هستند و مکملهای ویتامین D در پیشگیری از ابتلا به برخی سرطانها مفید است. اگرچه تحقیقات نشان داده این تاثیر ممکن است از فرد به فرد متفاوت باشد. کولین یکی دیگر از آنتیاکسیدانهای موجود در قارچ است و مطالعات نشان داده، مصرف کولین میتواند خطر ابتلا به برخی سرطانها را کاهش دهد.
فواید قارچ برای افراد مبتلا به دیابت
فیبر غذایی برای مدیریت شرایط سلامتی بدن از جمله دیابت نوع 2، بسیار مفید است. مطالعات نشان داده است، افرادی که در رژیم غذایی خود از فیبر غذایی زیادی استفاده میکنند کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند و البته کسانی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند نیز مصرف فیبر غذایی به کاهش سطح قند خون کمک میکند. یک فنجان قارچ خام خرد شده به وزن 70 گرم، تقریبا حاوی 1 گرم فیبر است. بزرگسالان بسته به سن و جنس خود باید روزانه بین 22.4 تا 33.6 گرم فیبر غذایی مصرف کنند. قارچ، لوبیا، برخی از سبزیجات، برنج قهوهای و غذاهای سبوسدار همگی میتوانند به تامین فیبر مورد نیاز بدن فرد در روز کمک کنند.
مصرف قارچ در دوران بارداری
تغذیه در دوران بارداری یکی از دغدغههای مادران باردار است. بسیاری از زنان در دوران بارداری از مکملهای اسید فولیک یا فولات برای تقویت سلامت جنین استفاده میکنند اما تغذیهی سالم نیز میتواند در کنار این مکملها به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن زنان باردار کمک کند. برای مثال قارچ نیز به عنوان منبع فولات یک مادهی مغذی سالم برای دوران بارداری است. یک فنجان قارچ خام کامل حاوی 16.3 میکروگرم فولات است و دستورالعملهای فعلی توصیه میکنند که بزرگسالان روزانه 400 میکروگرم فولات دریافت کنند.
تاثیر و فواید مصرف قارچ برای سلامت روده
ترکیبات موجود در قارچ، از جمله بتاگلوکان، به عنوان یک پری بیوتیک عمل میکنند، رشد باکتریهای مفید روده را تحریک کرده و محیط مطلوبی در روده ایجاد میکند. این مساله از آن جهت حائز اهمیت است که رودهی سالم نقش مهمی در حفظ سیستم ایمنی بدن، هضم غذا و همچنین ارتباط با مغز از طریق اعصاب و هورمونها دارد.
نکات خرید و نگهداری از قارچ
انواع مختلفی از قارچ با رنگها، شکلها و اندازههای مختلف وجود دارد اما از آنجایی که قارچهای وحشی میتوانند باعث ناراحتیهای معده و یا واکنشهای آلرژیک باشند و حتی ممکن است از نوع سمّی بوده و خطرات جبرانناپذیری به همراه داشته باشند، مطمئنترین راه تهیهی قارچ، خرید آن از فروشگاههای معتبر است و بهتر است از چیدن و خوردن قارچهای وحشی اجتناب شود. قارچ دکمهای معمولی، رایجترین قارچ در فروشگاهها و سوپرمارکتها است و میتوان آن را به صورت خام یا پخته مصرف کرد.
برای خرید قارچ، آنهایی را انتخاب کنید که دارای کلاهک سفت و بافت یکنواختی باشند. قارچها را تا زمان استفاده باید در یخچال نگهداری کنید و در حالت ایدهآل میتوان برای یک هفته قارچها را در یخچال نگهداری و مصرف کرد. برای نگهداری قارچها نیاز نیست آنها را بشویید یا تمیز کنید. قارچها را در یک کیسهی کاغذی بریزید و در آن را باز بگذارید تا به جذب رطوبت و جلوگیری از خراب شدن آنها کمک کند؛ برخلاف بستهبندیهای پلاستیکی که باعث جذب رطوبت و خراب شدن سریع قارچها میشود. از آنجایی که قارچها حاوی 80 تا 90 درصد آب هستند به خوبی یخ نمیزنند و در صورت یخزدایی نیز بافت آنها نرم و شل میشود.
نکات آماده کردن و مصرف قارچ
قارچها ظریف هستند و باید آنها را به آرامی تمیز کنید. برای شستن قارچ میتوانید آنها را در زیر آب روان قرار دهید تا هر گونه کثیفی و آلودگی از آنها پاک شود و سپس در صورت لزوم، آنها را با حولهی کاغذی خشک کنید. ریختن قارچ در آب با دمای بالا مانند جوشاندن و یا قرار دادن آن در مایکروویو باعث میشود مواد مغذی محلول در آب آن (ویتامینهای B و پتاسیم) از آن قارچ شود. تفت دادن سریع قارچها روی حرارت زیاد یا پختن آن روی حرارت کم مانند پختن در سوپ میتواند روش ایدهآلی برای پخت و پز قارچ و حفظ مواد مغذی آن باشد.
روشهای مختلفی برای پختن و مصرف قارچ وجود دارد؛ از جمله اینکه میتوانید تکههای قارچ خام خرد شده را به انواع سالاد، املت، نیمرو، سس پاستا یا انواع سوپ اضافه کنید یا قارچها را در روغن زیتون تفت داده و آن را به پاستا یا غلات اضافه کنید.
خرید قارچ از فروشگاه اینترنتی سان میوه
قارچ یکی از مواد غذایی پرخاصیت و خوشمزه است که شاید بتوان گفت کمتر از ارزش آن به آن توجه میشود. هزاران سال است که قارچ به عنوان یک دارو مصرف میشود و در طب سنتی، به خاطر خواص درمانی و پاککنندگی به آن توجه زیادی میشود. همهی انواع قارچها کم کالری و دارای چربی کم هستند و حاوی مقادیر کمی فیبر بوده و مواد مغذی مختلفی دارند. قارچ اگرچه در دستهی سبزیجات قرار داده میشود اما نه غذای گیاهی است و نه حیوانی اما حاوی مادهای به نام ارگوسترول است که ساختاری شبیه کلسترول در غذاهای حیوانی دارد. مصرف قارچ در رژیم غذایی روزانه با فواید و خواص متنوعی برای سلامتی همراه است که به سادگی نمیتوان از آنها گذشت بنابراین برای تغذیهی سالمتر از خرید و مصرف قارچ غافل نشوید. فروشگاه اینترنتی سان میوه نیز امکان خرید آنلاین قارچ را فراهم کرده است تا در صورت لزوم به آسانی سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرید.